MAKANAN MELAYU ZAMAN DAHULU
Makanan Melayu terkenal dengan rasa yang pedas dan berempah. Sudah menjadi kebiasaan untuk orang Melayu yang suka memakan makanan yang pedas. Pada masa yang sama, makanan yang pedas itu boleh menguruskan berat badan kerana suhu panas di badan boleh membakar lemak.
Orang Melayu pada zaman dahulu di Indonesia, mereka gemar memakan nasi yang tidak berkuah. Mereka juga telah dilatih untuk makan sambal belacan dan petai. Cuci mulut mereka hanya ulam-ulam yang segar. Oleh itu, orang-orang kampung dahulu, mereka jarang menghidapi penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi.
Dengan apa yang saya pelajari, orang kampung sering memakan makanan segera seperti kita di Singapura. Di kampung hanya terdapat ulam-ulam yang segar dan ikan-ikan di sungei.
Wednesday, July 14, 2010
PERTANDINGAN BLOGGING 2010 - ENTRI KELIMA
Posted by NURZAKIAH AZMAN at 6:24 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment